Jak jeść aby utrzymać wątrobę w zdrowiu

Zamiast myśleć o skutecznych preparatach pomocnych w utrzymywaniu prawidłowej funkcji wątroby, najpierw warto zadbać o właściwą dietę. A nawet wtedy, gdy lekarz podejmie decyzję o zastosowaniu odpowiednich leków czy suplementów, dieta jest najważniejsza. Podstawą diety wspomagającej pracę wątroby powinny być przede wszystkim produkty naturalne. Na nasze nieszczęście chemii w żywności mamy coraz więcej, podczas gdy wszystkiego, co przetworzone, należy unikać jak ognia. Im dłuższa lista składników na etykiecie, a ich nazwy bardziej niezrozumiałe, tym większą czujność należy zachować.

Im prostsze – tym lepsze

Gusty wielu osób idą w kierunku wyszukanych dań, nowych smaków – tymczasem najlepsze jest to, co najprostsze: warzywa i owoce świeże oraz krótko gotowane, orzechy i nasiona, gotowane kasze i rośliny strączkowe, pełnoziarnisty chleb. Dzięki temu unikniemy kłopotów z trawieniem. Surowe warzywa i owoce zaopatrują nas w naturalne enzymy, umożliwiające rozkład i wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia.

Błonnik – Niezastąpiony pomocnik dobrego trawienia o oczyszczenia

Spożywanie produktów naturalnych – umożliwiając prawidłową perystaltykę jelit – również przyczynia się do sprawnego trawienia. Jest to zasługą głównie błonnika – ważnego składnika nieprzetworzonych produktów spożywczych. Jakkolwiek błonnik nie dostarcza składników odżywczych, to jest odpowiedzialny za oczyszczanie organizmu z  niestrawionych cząstek. Z jednej strony można go przyrównać do gąbki, z drugiej zaś do szczotki, uczestniczących w skutecznym „sprzątaniu” naszego układu trawiennego. Błonnik usuwa również nadmiar cholesterolu. Przy przejściowych problemach z wypróżnianiem pomocna może być mieszanka babki jajowatej i babki płesznik (którą można kupić pod nazwą błonnika witalnego). Stosując ją, nie można zapomnieć o piciu należnej ilości wody.

Woda jest niezbędna do życia

Przyzwyczailiśmy się pić tuż po posiłku lub – jeszcze gorzej – w trakcie. Następstwem tego jest rozrzedzanie soków żołądkowych oraz kwasu solnego. Aby trawienie przebiegało prawidłowo – powinniśmy pić 2 godziny po jedzeniu lub pół godziny przed jedzeniem. Prawidłowa ilość wody wypijana w ciągu doby to 8 szklanek.

Warzywa i owoce podstawą dobrej diety

Aby wątroba mogła prawidłowo funkcjonować, konieczne jest zaopatrzenie organizmu w składniki do tego konieczne, jak: aminokwasy (glutamina, glicyna, tauryna, cysteina), kwas foliowy, przeciwutleniacze (karotenoidy, witamina E i C, naturalna siarka zawarta np. w roślinach z rodziny kapustowatych lub czosnek). Im więcej warzyw i owoców w naszej diecie, im większa ich różnorodność – tym lepsze zaopatrzenie w wartościowe składniki. Warto wybierać warzywa i owoce o intensywnych, kolorowych barwach – paprykę, pomidory, bakłażan, sałatę, dynię, buraki, marchew, różnego rodzaju sałaty, jagody, maliny. Są one bogate w substancje fitochemiczne, chroniące nas przed tzw. wolnymi rodnikami, a tym samym wspierające pracę wątroby. Najlepiej, aby były one spożywane na surowo lub krótko gotowane. Bardzo polecane są też świeżo wyciskane soki, szczególnie z warzyw, pite najlepiej przed właściwym posiłkiem. Umożliwia to lepsze zaopatrzenie w witaminy oraz możliwość szybszego wykorzystania enzymów trawiennych.

Warzywa strączkowe

Źródłem białka, w tym najważniejszych w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby aminokwasów, powinny być warzywa strączkowe, i to nie tylko groch czy fasola, ale również soczewica (czerwona, zielona, brązowa) oraz ciecierzyca. W celu pozbawienia grochu i fasoli antyodżywczych naturalnych substancji (inhibitory trypsyny i chymotrypsyny), należy je moczyć przez całą noc, a następnie odlać wodę i ugotować w świeżej porcji wody.

Dieta 2000 kcal – dla kogo? Przykładowy jadłospis

Dieta na 2000 kcal to dobry pomysł dla osób aktywnych w ciągu dnia jednocześnie chcących zredukować masę ciała czy też tych prowadzących siedzący tryb życia, ale pragnących utrzymać wagę. Może być stosowana zarówno przez kobiety jak i w niektórych przypadkach przez płeć przeciwną.

Dieta 2000 kcal dla mężczyzn nie będzie zawsze dobrym wyborem, ponieważ dla aktywnych Panów może być ona niedoborowa. Wybór takiej kaloryczność zdecydowanie sprawdzi się u mężczyzn z nadmierną masą ciała i nie skorych do podejmowania aktywności. Jednak, aby ocenić czy 2000 kcal dziennie będzie odpowiednie, rozpoczęcie stosowania planu powinno być poprzedzone konsultacją z dietetykiem. Dzięki jego doświadczeniu można upewnić się, że zapotrzebowanie zostało prawidłowo dobrane do wyznaczonego celu.

Zapoznanie się z przykładową dietą 2000 kcal może być sporym ułatwieniem dla osób, którym zalecana jest taka kaloryczność jadłospisu. Pozwoli to nauczyć się prawidłowo komponować oraz bilansować posiłki tak aby dostarczały wszystkich niezbędnych składników oraz witamin. Zobrazuje ona również wielkość porcji produktów, jakie są rekomendowane.

Tak, jak w każdej diecie jadłospis 2000 kcal powinien być różnorodny, zbilansowany i oparty na zasadach prawidłowego żywienia osób dorosłych. Plan żywieniowy osób zmagających się z chorobami powinien uwzględniać modyfikacje dotyczące składników czy ogólne zalecenia żywieniowe rekomendowane w danej jednostce chorobowej.

Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis 2000 kcal dla osoby zdrowej i nieobciążonej chorobami czy też dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.

Śniadanie: Kanapki z serem żółtym i warzywami – 408 kcal

Składniki:

  • Chleb żytni razowy – 2 kromki
  • Ser żółty Gouda – 2 plastry
  • Sałata masłowa – 1 liść
  • Pomidor – 2 plastry
  • Ogórek szklarniowy – 4 plastry
  • Rzodkiewka – 1 sztuka
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Margaryna, 100% roślinna – ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój.
  2. Pieczywo pokrój i posmaruj tłuszczem.
  3. Na pieczywie ułóż ser oraz warzywa i skrop sokiem z cytryny.

II Śniadanie: Hummus z marchwią – 256 kcal

Składniki:

  • Hummus tradycyjny z ciecierzycy – 5 ½ łyżki
  • Marchew – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywo umyj, obierz i pokrój w słupki.
  2. Hummus nabieraj za pomocą słupków warzywnych.
  • Hummus możesz przygotować samodzielnie miksując ciecierzycę (namoczoną i ugotowaną lub z puszki) z czosnkiem, pastą sezamową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą lub olejem sezamowym.

Obiad: Penne po bolońsku z indykiem – 697 kcal

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty penne suchy – 1 szklanka
  • Indyk, mięso mielone – 180 g
  • Pomidory krojone w puszce – 1 szklanka
  • Cebula – ½ sztuki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Oregano suszone, bazylia suszona, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj mięso i przyprawy. Wszystko razem smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj pokrojone pomidory i duś aż sos zgęstnieje.
  5. Makaron przełóż na talerz i polej sosem.

Podwieczorek: Przekąska – winogrona – 249 kcal

Składniki:

  • Winogrona czerwone – 300 g

Sposób przygotowania:

  • Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Kolacja: Tosty z serem mozzarella i pomidorem – 395 kcal

Składniki:

  • Pieczywo tostowe pełnoziarniste – 4 kromki
  • Mozzarella – 4 plastry (64 g)
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Bazylia suszona, oregano suszone, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Na pieczywie ułóż pokrojony ser, pomidory i przyprawy.
  2. Przykryj drugą kromką i dociśnij.
  3. Opiecz kanapkę w tosterze lub usmaż do zrumienienia na beztłuszczowej patelni.
  • Wybieraj pieczywo tostowe z jak najkrótszą listą składników.

Efekty po miesiącu na diecie 2000 kcal Efekty na diecie 2000 kcal są zależne od całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Dla jednych będzie to dieta, która pozwoli zredukować nadmierne kilogramy, a innym zapewni utrzymanie aktualnej masy ciała i poprawę samopoczucia.

Jadłospis na 2000 kcal może również przyczynić się do wzrostu wagi i masy mięśniowej. Dlatego efekt diety 2000 kcal będzie zależny od celu i punktu wyjściowego. Stosowanie diety o takiej kaloryczności jest jak najbardziej bezpieczne i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ponieważ niemalże w każdym przypadku ilość spożywanych kalorii będzie wyższa niż wartość podstawowej przemiany materii, czyli ilości kalorii potrzebnej do prawidłowej pracy serca i innych narządów w stanie spoczynku.

Tania dieta 2000 kcal

Przy takiej kaloryczności jak najbardziej możliwy jest niski koszt miesięcznego wyżywienia. Wybierając zdrową dietę jednocześnie ogranicza się spożycie jedzenia na mieście czy zamawiania fast food, które często negatywnie wpływają na domowy budżet.

Warto sięgać po produkty sezonowe, ponieważ to one będą zdecydowanie tańsze. Korzystając z produktów lokalnych, łatwo dostępnych nie musimy się martwić o cenę czy też ich jakość. Dodatkowo warto dietę komponować tak aby wykorzystywać cały produkt, a dieta 2000 kcal jak najbardziej nam to umożliwia. Dzięki niej można zadbać o to by nie dochodziło do marnowania żywności.

Dieta redukcyjna 2000 kcal

Stosując dietę 2000 kcal w celu redukcji masy ciała warto sięgać po niskokaloryczne produkty, dzięki którym zwiększymy objętość posiłków. Należą do nich między innymi warzywa, które powinny stanowić podstawę żywienia.

Najlepszym sposobem spełnienia wspomnianego zalecenia jest dodawanie warzyw w różnej postaci (surowe, gotowane lub pieczone) do każdego posiłku spożywanego w ciągu dnia. Będąc na diecie redukcyjnej warto również sięgać po niskotłuszczowe źródła białka, które nasycą nas na długo, a przy okazji dostarczą cennego makroskładnika niezbędnego do ochrony masy mięśniowej. Należą do nich przede wszystkim: drób (bez skóry), chude części wieprzowiny (np. schab), ryby, nabiał (zawartość tłuszczu poniżej 1,5%), jaja czy też nasiona roślin strączkowych.

Stosowanie diety 2000 kcal dla osób zaczynających przygodę ze zdrowym stylem życia może wiązać się z wieloma wątpliwościami. W takiej sytuacji warto sięgnąć po nowoczesne rozwiązania technologiczne takie jak aplikacje dietetyczne. Indywidualizacja planu oraz nieograniczony kontakt z dietetykiem, które oferuje platforma dietetyczna ułatwiają rozpoczęcie diety. Dzięki temu kaloryczność diety możesz skonsultować z wykształconym dietetykiem, który z chęcią rozwieje również inne żywieniowe wątpliwości.